Prestabilirea întinderii pagubei cauzată de salariat, interzisă

În data de 20 mai 2018, Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat Decizia nr. 19/2019 prin care, în interpretarea dispozițiilor Codului muncii, stabilește că inserarea în contractul de muncă a unei clauze penale prin care este evaluată paguba produsă de către salariat angajatorului său este interzisă și sancționată cu nulitatea, acolo unde aceasta există.

Decizia tranșează astfel abordările neunitare ce au dus la existența în practică a unui număr semnificativ de contracte de muncă cu clauze ce prestabilesc anumite despăgubiri ce ar trebui plătite de către salariați în situația în care încalcă obligații precum confidențialitate, deturnare de personal/clientelă etc., fără dovedirea producerii efective a unui prejudiciu sau a întinderii acestuia.

Echipa Darian DRS Legal vă stă cu plăcere la dispoziție pentru mai multe detalii referitoare la cele prezentate în cadrul acestui sumar al noutăților legislative, precum și cu actualizarea clauzelor contractuale neconforme, dacă este cazul.

Cu stimă,
Echipa Darian DRS Legal | Mic Ilie & Asociatii

Suntem soluția eficientă în oferirea de servicii complexe de evaluare și consultanță pentru clienții corporativi. Echipa noastră de specialiști asistă clienții în soluționarea diverselor spețe cu impact fiscal.

By |2019-05-21T12:25:16+00:0021 mai 2019|Newsflash|0 Comments