În contextul dezbaterilor existente cu privire la data intrării în vigoare a modificărilor aduse Codului Fiscal în ceea ce privește perioada de actualizare a valorii impozabile a clădirilor, vă transmitem atașat răspunsul Ministerului Finanțelor Publice către Asociațiile Municipiilor, Orașelor și Comunelor.

Acesta este în concordanță cu opinia noastră, confirmând faptul că modificarea în cauză intră în vigoare în termen de 3 zile de la publicare (publicarea având loc în data de 21 decembrie 2020, intrarea în vigoare a avut loc în data de 24 decembrie 2020).

Astfel, companiile care au efectuat actualizări ale valorii impozabile a clădirilor începând cu 31 decembrie 2017, vor lua în calcul termenul de 5 ani pentru actualizare, urmând să depună rapoartele de evaluare până la primul termen de plată a impozitului din anul de referință. Concret, cei care au întocmit rapoarte de evaluare a clădirilor la data de 31 decembrie 2017 vor depune un set nou de rapoarte la data de 31 decembrie 2022.

De asemenea, opinia Ministerului Finanțelor Publice referitoare la obligativitatea depunerii rapoartelor de evaluare a clădirilor doar odată la 5 ani este că „această actualizare se poate realiza și mai devreme de 5 ani […],fără a se interzice actualizarea mai devreme de acest termen”.

Sperăm că informațiile de mai sus vă sunt utile. Vă stăm cu plăcere la dispoziție pentru orice discuții.

Toate cele bune,
Echipa Darian