Lansarea celei mai recente analize de piață DARIAN!
Stimați cititori,
Sunt onorat să vă anunț lansarea celei mai recente analize de piață DARIAN, aferentă celei de-a doua jumătăți a anului 2016.Pentru al șaptelea an consecutiv, compania Darian vă oferă, de două ori pe an Analiza pieței imobiliare din România, fiind singura analiză exhaustivă a pieței imobiliare, la nivel național, care studiază această piață pe toate segmentele sale, respectiv: rezidențial (apartamente vechi, apartamente noi, case/vile), terenuri (pentru dezvoltare/agricole), birouri, spații comerciale, spații industriale.
Vezi Analiza de piață DARIAN SII 2016 pe darian.ro

Analiza de piață Darian oferă studiul detaliat al celor 40 de oraşe reşedinţă de judeţ din România, plus Bucureşti, acest studiu fiind realizat luând in considerare preţurile de tranzacţionare/chiriile de piață, acestea fiind indicatorul cel mai de încredere al pieţei imobiliare.

Pentru o mai bună vizualizare a pieţei s-a realizat o împărţire pe zone geografice a celor 41 de oraşe care fac obiectul acestei analize de piaţă. De asemenea, s-a efectuat o analiză separată asupra celor mai importanţi 15 poli de dezvoltare, aleşi în funcţie de numărul de locuitori (peste 125.000) şi de potențialul imobiliar precum și perspectivele de dezvoltare ale pieţei imobiliare.

Conform Analizei de piaţă DARIAN SII 2016, preţul mediu de tranzacţionare al APARTAMENTELOR VECHI, la nivelul celor 15 poli de dezvoltare, a fost de 816 €/mp, în creştere cu 3% faţă de ultimele 6 luni şi cu 9% mai mari faţă de ultimele 12 luni. În topul celor mai scumpe apartamente, primul loc este ocupat de Cluj-Napoca cu 1.197 €/mp, pe locul secund situându-se Capitala cu 1.051 €/mp, urmată de Timișoara cu 977 €/mp si Constanța cu 920 €/mp.

La nivelul oraşelor mici (26 de orașe resedință de județ cu populaţie sub 125.000 locuitori), trendul a fost similar, preţul mediu a înregistrat o creştere, de aproximativ 3% în ultimele 6 luni, fiind situat la nivelul de 570 €/mp. Dintre acestea, apartamentele vechi s-au vândut cu cel mai mare preţ în Tulcea (716 €/mp), pe când cel mai mic preţ este prezent în Reșița, unde preţul de tranzacţionare al apartamentelor vechi se situează la 409 €/mp.

Darian

În ceea ce priveşte APARTAMENTELE NOU CONSTRUITE, preţul a înregistrat de asemenea o evoluție pozitivă, media la nivelul polilor de dezvoltare situându-se la aproximativ 899 €/mp. Raportat la ultimele 6 luni această crestere a fost de 4% si respectiv de 7% comparativ cu aceeași perioadă a anului 2015. Cele mai scumpe apartamente noi sunt în Capitală cu o medie de 1.270 €/mp, urmată de Cluj-Napoca cu 1.140 €/mp, Timișoara cu 991 €/mp și Constanța cu 950 €/mp.

Şi în ceea ce priveşte oraşele mici, trendul a fost similar, preţul mediu a înregistrând o creştere de aproximativ 4% în ultimele 6 luni, fiind situat la nivelul de 636 €/mp. Dintre acestea, apartamentele noi s-au vândut cu cel mai mare preţ în Alba Iulia (792 €/mp), pe când cel mai mic preţ este prezent în Zalău, unde preţul de tranzacţionare al apartamentelor noi se situează la nivelul de 511 €/mp.

În ceea ce priveşte CASELE, media prețului de tranzacționare, la nivelul celor 15 poli de dezvoltare, a înregistrat o creștere de 3% raportat la intervalul de 6 luni și de aproximativ 6% la 12 luni, media la nivelul polilor situându-se la aproximativ 628 €/mp Sd. Dintre aceste 15 orașe, cele mai mari prețuri s-au înregistrat în Capitală, media fiind de 912 €/mp Sd, urmat de Cluj-Napoca cu o medie de 855 €/mp Sd, Timișoara cu 737 €/mp Sd și Constanța cu 717 €/mp Sd.

Tendința înregistrată pe segmentul TERENURILOR CU DESTINAȚIE AGRICOLĂ a fost, de asemenea, de creștere, evoluția la 12 luni fiind de aproximativ 10 – 12% pentru terenurile comasate în suprafețe mari și de aproximativ 15 – 20% la nivelul parcelelor singulare.

Și la nivelul TERENURILOR PENTRU DEZVOLTARE s-a constatat același trend și anume, de creștere. Astfel, creșterea raportată la ultimele 6 luni a fost de aproximativ 6% și respectiv de 12% raportat la 12 luni.

În ceea ce privește piața SPAȚIILOR MODERNE DE BIROU, situația poate fi sintetizată în tabelele de mai jos:

Darian

Orașe–poli: București, Iași, Galați, Constanța, Bacău, Cluj-Napoca, Brașov, Timișoara, Oradea, Sibiu, Craiova, Arad, Târgu Mureș, Ploiești și Pitești.
Orașe mici: Reșița, Deva, Alba-Iulia, Bistrița, Miercurea Ciuc, Baia Mare, Satu Mare, Suceava, Buzău, Târgoviște, Dr. Tr. Severin, Râmnicu Vâlcea, Zalău, Sfântu Gheorghe, Botoșani, Piatra Neamț, Vaslui, Focșani, Tulcea, Brăila, Alexandria, Slobozia, Călărași, Giurgiu, Slatina și Târgu Jiu.

Darian
Darian
Darian

Imaginea pieței SPAȚIILOR COMERCIALE din România este redată prin intermediul tabelelor de mai jos:

Darian
Darian
Darian

Imaginea pieței SPAȚIILOR INDUSTRIALE din România este redată prin intermediul tabelelor de mai jos:

Darian
Darian
Darian