DARIAN susține cu mândrie talentul, visurile și performanța montană. Implicarea DARIAN în diferite proiecte de ascensiune montană a devenit normalitate, iar oamenii susținuți de către noi în expediții sunt prieteni de nădejde.

Una dintre aceste echipe de performanță montană este formată din Vlad Căpușan și Zsolt Torok, alpiniști români de top care, în ultimele săptămâni, au dus o luptă cu ei, cu muntele și cu forța naturii. Față în față cu visul lor, vârful sudic al Pumo Ri din Nepal, aceștia și-au început ascensiunea cu un singur gând: cucerirea celor 7.160 metri ai muntelui. Un vis care a continuat până la 6.800 metri escaladați în condiții extreme, datorită curajului, dorinței de învingător și testării limitei supraviețuirii la fiecare pas.

Retragerea în fața ultimilor 360 de metri a fost imperios necesară, decizie luată după zile întregi de luptă efectivă de supraviețuire și înaintare pe teritoriul muntelui „păzit”, iată, de această dată, de o forță magnifică a naturii. O luptă aspră, cu muntele, de supraviețuire, unde s-au declanșat forțele naturii: vânt, avalanșe, frig și ninsoare, toate înfruntate pentru obținerea unui trofeu: fața sudică a muntelui Pumo Ri.

„Am dat tot ce-am putut, dar Pumo Ri ne-a respins de data aceasta. Dar ne vom întoarce, pentru că cei 7.160 m nu se vor mai înălța, însă noi vom crește și vom avea a doua șansă”, spunea Zsolt la revenirea în tabără.

Pare un scenariu de film de acțiune, dar pentru Vlad și Zsolt nu este decât realitatea. O realitate care, pentru cei ce îi urmăresc, cei care îi așteaptă cu sufletul la gură cu vești în timpul expedițiilor, sau cu noi performanțe, este de neatins cumva.

Noi, toți ceilalți, putem doar să încercăm să trăim emoțional o fațetă din întreaga paletă de sentimente a acestor oameni, fără să depunem niciun efort fizic sau psihic. Este un lucru cu adevărat uimitor ceea ce fac ei, iar efortul lor nu poate fi decât aplaudat la scenă deschisă și susținut permanent.

DARIAN este alături de această echipă acum și va continua să o susțină în viitor. Echipa DARIAN își dorește să fie alături de ei și în momentul în care Vlad și Zsolt vor atinge vârful muntelui și vor cuceri norii de pe creasta Pumo Ri.