Vlad Căpușan și Zsolt Török, cei doi români care au reușit performanța de a urca pe spectaculosul și dificilul vârf Cerro Torre din Patagonia – aflat în sudul Argentinei (Anzii Cordilieri) – au susținut pe 12 februarie, la sediul DARIAN DRS, o conferintă de presă. Întreaga expediție, dar și detalii de culise au fost prezentate pe larg de cei doi coechipieri, care au avut parte de încercări la limită.
Un traseu aproape inaccesibil, cu vreme extremă și piedici care aproape i-au îngenuncheat, s-a transformat într-un succes incontestabil. Cerro Torre (3.106 metri) – cunoscut drept unul dintre cele mai dificile vârfuri din lume ca abordare în alpinismul tehnic – a devenit din vis realitate.
După luni de zile de antrenamente și pregătire psihică, Vlad și Zsolt au pornit spre vârful Cerro Torre.
În ascensiunea lor, la început de 2018, Vlad și Zsolt au parcurs peste 85 km și peste 3.200 metri diferență de nivel în cele 7 zile petrecute pe munte. Echipa românească, cu Vlad cap de coardă, a fost cea care a urcat prima pe vârf facilitând, în acest fel, urcarea celorlalte echipe prezente. Fără acest suport, celelalte echipe nu ar fi putut atinge, probabil, vârful din cauza deteriorării vremii și a epuizării.
Secțiunile cele mai dificile, Elmo/Head Wall/ și vestita ultimă lungime surplombată au fost trecute la rând, după o luptă grea care a durat peste 8 ore. În acest punct al traseului, românii au dormit o noapte sub vârf pentru a putea continua ascensiunea. Condițiile din traseu au fost neașteptat de dificile iar temperaturile foarte scăzute, după cum au explicat aceștia. În loc să inițieze imediat coborârea după ce au reușit să atingă vârful, românii au ajutat celelalte echipe să urce, dând dovadă de un fair play demn de menționat.
Ascensiunea pe Cerro Torre reprezintă o nouă pagină importantă în alpinismul românesc. Iar Vlad și Zsolt au demonstrat că acolo unde există un cumul de calități specific elitei mondiale din alpinismul tehnic de altitudine, un obiectiv ce pare intangibil poate fi atins, iar imposibilul poate deveni posibil.
Ascensiunea vârfului Cerro Torre a fost reușită pentru prima dată în anul 1974 (de către alpinistul italian Mario Conti), mult după marile explorări și cuceriri himalayene, lucru care spune multe despre dificultatea acestui munte.
O altă întâmplare interesantă care s-a petrecut cu ocazia acestei expediții este faptul că din echipa italiană, care a reușit să ajungă pe vârf datorită drumului deschis de echipa noastră, a făcut parte Manuele Panzeri, fiul unui alpinist italian din Lecco, alpinist care deși a fost prezent în 1974 alături de Mario Conti nu a reușit să ajungă până pe vârf. Atunci, doar 4 membri din cei 20 ai echipei italiene au reușit să atingă vârful, din lipsă de resurse… Iată însă cum, fiul acelui alpinist închide cercul și îndeplinește visul neîmplinit al tatălui său după mai bine de 40 de ani – cu sprijinul camaraderesc al alpiniștilor români.

Darian, împreună cu alți sponsori s-au implicat activ pentru a face posibilă această expediție, care reprezintă un succes al alpinismului românesc.